Τετάρτη, Οκτωβρίου 18, 2006

Σαββατοκύριακο στο χωριό...Επεισόδιο 00003

Οι εκλογές για την οικογένεια μου συνεπάγονται με ταξιδάκι στα πάτρια εδάφη. Φέτος καθότι ο μπαμπάς είναι συνταξιούχος οι γονείς μου δεν έκαναν το κόπο να γυρίσουν καν Αθήνα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και με την δικαιολογία των εκλογών παρέμειναν στην Κρήτη μέχρι και τα σήμερα (Το ότι δεν έχουν γυρίσει ακόμα δεν έχει να κάνει με το ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών αλλά με το ότι δεν τους λέει το μυαλό τους να συμμαζευτούν επιτέλους για να δούμε και εμείς μία άσπρη μέρα στο φτωχό πλην τίμιο σπιτικό μας). Με αυτά και με αυτά το πρόγραμμα είχε ως εξής : θα κατεβαίναμε στην Κρήτη με τον bro για να ψηφίσουμε, να ζήσουμε το ατελείωτο τζέρτζελο των εκλογών στο χωριό και κατά συνέπεια για να φάμε και κανένα ζεστό φαγητό της προκοπής να λαδωθεί το αντεράκι μας.
Την Παρασκευή στο πλοίο λίγο πριν τον θαλασσινό ύπνο (ο καλύτερος ειδικά αν κουνάει και λίγο και σε νανουρίζει) καταστρώσαμε με τον Bro σχέδιο δράσης από το τηλέφωνο (καθώς αυτός βρισκόταν ήδη μία μέρα πριν στην πατρίδα λόγω εκλογικής άδειας). Το πρόγραμμα θα είχε ως εξής : Σάββατο πρωί Ρέθυμνο και μετά χωριό (όπου χωριό αυτό της μαμάς), φαγητό, αγκαλίτσες με την μαμά (προαιρετικό), ύπνος, ξύπνημα, φαγητό, καφές στο Ρέθυμνο, φαγητό, ετοιμασία για έξω και μετά βόλτα στα μπαρ της παλιάς πόλης, φαγητό και ύπνος ξημερώματα πια. Κυριακή πρωί χωριό και καφές στο καφενείο του χωριού όπου βρίσκεται και το σχολείο – εκλογικό κέντρο. Το μεσημέρι φαγητό και βόλτα ξανά μέχρι το καφενείο για τις εξελίξεις και μετά οικογενειακός στο αμάξι για μετάβαση στο (άλλο) χωριό (πιο πολύ κωμόπολη το λες) του μπαμπά για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Κυριακή βράδυ μετάβαση στο λιμάνι για την επιστροφή στην μεγαλούπολη (έχετε ακούσει το όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια; Εγώ είμαι αυτή γιατί και στην επιστροφή μόνη μου έφυγα καθώς ο Bro εξακολουθούσε να έχει εκλογική άδεια και να τρώει αρνιά στην πλατεία με τον Δήμαρχο).
Από το πρόγραμμα δεν ξεφύγαμε στο ελάχιστο. Γενικά οι εκλογές στην Κρήτη και φαντάζομαι γενικά στην επαρχία έχουν πολύ ενδιαφέρον. Καταρχήν μαζεύονται όλοι οι ξενιτεμένοι στους τόπους καταγωγής τους και βλέπεις κόσμο που έχεις να δεις από την εποχή των δεινοσαύρων. Συγκεκριμένα στο χωριό της μαμάς είδαμε κόσμο που είχαμε ξεχάσει και το όνομά τους πράγμα δύσκολο για ένα μέρος στην εξορία του Αδάμ με μόνιμους κατοίκους 50 νοματαίους. Τα μότο του Σαββατοκύριακου ήταν «τι κάνεις θειά;», « Ποιανού είσαι εσύ;» και η ατάκα του Σαββατοκύριακου «θυμάσαι τότε το 80 που πρωτοβγήκε το Πασοκ και μαλώναμε για τα κομματικά; Ωραίες εποχές! Τώρα όλοι το παίζουν ανεξάρτητοι για να τα έχουν καλά με όλους» - μεγάλη κουβέντα 95χρονου παππού και μοναδικού εναπομείναντα του μόνιμου αντρικού πληθυσμού στο χωριό μαζί με τον τρελό και τον Τιούτο (γιατί όλα τα χωριά έχουν τον τρελό και τον Τιούτο τους τάδε έφη γιαγιά μου). Σε γενικές γραμμές το όλο θέμα ήταν για τα πανηγύρια. Ο Υποψήφιος Δήμαρχος ήταν μόνο ένας και όλη η ιστορία στήθηκε περισσότερο για τις Νομαρχιακές. Η επιτροπή απαρτιζόταν από συγχωριανούς και φυσικά ήταν η επιτροπή του παραλόγου. Όλοι τους όχι μεγαλύτεροι από 35 χρόνων και ο χαβαλές έδινε και έπαιρνε. Για παράδειγμα όταν έμπαινε μία κυρία γύρω στα 50 να ψηφίσει η γραμματέας φώναζε δυνατά το όνομα της σε αυτόν με την λίστα της εφορευτικής επιτροπής και αυτός με την σειρά του φώναζε δυνατά την χρονολογία γέννησης. Ειδικά αν η κυριούλα ήταν από αυτές που κρύβουν την ηλικία τους το παιχνιδακι έπαιρνε διαστάσεις ντελάλη στον Καραγκιόζη! Επίσης όταν ο ψηφοφόρος ήταν κάποιος που σηκώνει δούλεμα η ψυχούλα του και δεν παρεξηγείτε εύκολα έπαιζε πάντα το αστείο «Αααα δεν σας έχω στην λίστα, μήπως είστε γραμμένος αλλού; Δεν πάτε στον γραμματέα της κοινότητας να το κοιτάξει;» μέχρι φυσικά που ο γραμματέας τα πήρε γιατί του έστελναν χωρίς λόγο κόσμο (και τον ενοχλούσαν από το σούβλισμα στην αυλή του σχολείου – εκλογικού κέντρου) και το συγκεκριμένο αστείο σταμάτησε. Φυσικά τα κλασσικά του στυλ « Ωραίος γκόμενος αυτός για να ρωτήσω τον δικαστικό αντιπρόσωπο όνομα, ηλικία, χωριό και φυσικά οικογένεια (μην βγούμε και συγγενείς από εκεί που δεν το περιμένουμε)» και οι χαιρετούρες πάντα δια χειραψίας (λόγω της ημέρας) έδιναν και έπαιρναν. Γενικά υπήρχε ένα κλίμα ευφορίας χωρίς φυσικά να λείπουν τα παρατράγουδα που κυρίως οφείλωνταν σε εξωγενείς παράγοντες (βλ. δημότες από άλλα χωριά) που είχαν πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση εκλογές και κατέβηκαν με σημαίες και αφίσες για να φωνάξουν σε όποιον δεν ήξερε ήδη το ποια είναι τα πολιτικά τους πιστεύω.
Δυστυχώς το απογευματάκι και οριακά πριν κλείσουν οι κάλπες μεταφερθήκαμε στο χωριό του μπαμπά που ανήκει σε άλλη επαρχία και αφήσαμε πίσω μας το γαλατικό χωριό για να βρεθούμε σε ένα πραγματικό εκλογικό κέντρο ανάμεσα σε αγνώστους για να ψηφίσουμε. Εκεί μας υποδέχτηκε ο κουμπάρος του πατέρα (τρελό γέλιο ως άνθρωπος και κολλητός του πατέρα από πάντα) και υποψήφιος δήμαρχος με την φοβερή ατάκα «ήρθατε ψηφουλακια μου;», «σαν ψήφους μας βλέπεις;» του είπα εγώ «πως θέλεις να σας δω τέτοια ώρα σαν συγγενείς;» είπε με ειλικρίνεια αυτός χαμογελώντας και σπρώχνοντας με προς την αίθουσα του σχολείου που έπρεπε να ψηφίσω γιατί νύχτωνε και θα έμενα απέξω …

ΥΓ: περιττό να αναφέρω οτι το Σάββατο το βράδυ ήταν η χαρά του απένταρου στα μπαρ καθώς όλοι οι υποψήφιοι με το καλησπέρα σας σε κερνούσαν μπουκάλια!

11 Comments:

Blogger Gogo είπε και λάλησε...

"Irthate psifoulakia mou?"
Gamatos!
Pali mou "mou mas" thimises,
kai gw me to bro mou exoume katagwgi apo Kriti, Xania emeis, an kai exoume ta dikaiwmata stin Athina!

4:31 μ.μ.  
Blogger tzo είπε και λάλησε...

Αχ πάντα ζήλευα που δεν ψήφιζα στο χωριό! Ευτυχώς μέχρι πριν λίγα χρόνια σηκωνόμασταν πρώι πρώι για να πάμε να ψηφήσουμε Ηράκλειο και μετά πηγαίναμε στο χωριό για να ψηφήσει ο μπαμπάς! Τώρα όμως και αυτό δεν γίνεται πια αφού και ο πατέρας ψηφίζει Ηράκλειο! Δεν έχει φάση πια γιατί δεν ακούμε τα παρατράγουδα και τις ιστορίες για τις κατάκοιτες γιαγιάδες που σηκώνονται αυτές τις μέρες για να δώσουν και αυτές τον ψήφο τους. Φυσικά το εξής συναρπαστικό όπου μοίραζαν αδέλφια και γονείς σφραγισμένα φακελάκια δεν παίζει να το ξαναζήσω!

5:25 μ.μ.  
Blogger polikarpos είπε και λάλησε...

emeis prepei na katevikame kriti me to idio ploio...
k esy me tin 8ryliki anek?

1:23 μ.μ.  
Blogger An-Lu είπε και λάλησε...

Τρέλα και κορδέλα περάσατε πουλάκια μου!!!!!
Έχετε και β΄ γύρο (με απ όλα);

2:50 μ.μ.  
Blogger Trilian είπε και λάλησε...

gogo : ναι πολύ μούρη ο κολλητός του μπαμπά

allitnil : επρεπε να κατεβείς είχαν μεγάλη επιτυχία οι εκλογές στην πατρίδα αυτή την φορά :)

polikapre εγω με μινωικές γιατι με ανεκ δεν βρήκα δυστυχώς και έτρεχα απο Ηρακλειο...

an-lu : μια χαρά ήταν σου λέω αλλά no δευτερος γύρος... ουτε πίτα!

4:07 μ.μ.  
Blogger unpaiktable είπε και λάλησε...

Άσχετο:
Εγώ γιατί είδα στον ύπνο μου οτι πήγαινα στην Κρήτη με πλοίο; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν πρόλαβα να ανεβάσω και τη βαλίτσα στο πλοίο..

5:14 μ.μ.  
Blogger Crucilla είπε και λάλησε...

Ρε παιδιά με κάνετε και ζηλεύω που δεν ψήφισα! Μήπως να ανηφορίσω κι εγώ για το β' γύρο στα Σέρρας;;

2:13 μ.μ.  
Blogger elenitsa! είπε και λάλησε...

Κούκλα από πούσαι και ποιανού σαι??? Εγώ από Χανιά, από Αλίκαμπο κοντά στις Βρύσσες, όχι μακριά από Ρέθυμνο. Είμαστε λες συγγενεις???Σε συμπάθησα τρελά γιατί τα λέμε περίπου τα ίδια. Με τη διαφορά ότι εγώ έχω τα εκλογικά δικαιώματα Κορυδαλλό......Keep in touch!!!

11:41 μ.μ.  
Blogger polikarpos είπε και λάλησε...

akou polikaPros :)
xaxaxaaxa

9:58 μ.μ.  
Blogger Trilian είπε και λάλησε...

unpaiktable : να το προσέξεις αυτό με τα όνειρα γιατί δεν ξέρεις καμία φορά ;)

notos : και στο δικό μας τα ίδια αλλά εγώ κατέβηκα Ρεθυμνο εκείνο το βράδυ... χιχι!

crusilla : τελικα τι έκανες...;ανηφόρισες;

Elenitsa : όλα τα κρητικάκια εδώ μαζευτήκαμε;

Πολύκαρπε ομολογώ πολύ καλό το λογοπαίγνιο μου αλλά ήταν ο δαίμον του πληκτρολογίου (μην έχουμε και παρεξηγήσεις καταλαβαίνεις)

11:55 π.μ.  
Blogger Crucilla είπε και λάλησε...

Μουχαχαχχαχαχαααα πολύκαπρος!
Όχι δεν ανηφόρισααααα

3:03 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home