Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2006

Πιπερι...

Σε αυτό το Blog είχαμε αποφασίσει να μην αναφερθούμε ποτέ στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας. Εχθές όμως έγινε κάτι που με τσάντισε πολύ και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Γενικά ειδήσεις δεν βλέπω (don't ask) αλλά είναι η αγαπημένη ώρα του πατέρα (μαζί με την Βουλή στην ΕΡΤ!!!). Έτσι σε μία στιγμή λιγούρας και περνώντας από το ένα δωμάτιο στο άλλο (βλ. κουζίνα) έπεσε το μάτι μου στην τηλεόραση και στις ειδήσεις που παρακολουθούσε ο πατέρας. Το κανάλι (μην λες ονόματα...) έδειχνε εκείνη την στιγμή τον Κο.Πολύδωρα να κάνει δηλώσεις για τα πρόσφατα επεισόδια ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους "γνωστούς - αγνώστους" και τον όλο χαμό που έχει γίνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γενικά δεν θα πάρω θέση σε όλο αυτό αλλά θα σταθώ στην πρόταση που άκουσα εκείνη την στιγμή να ξεστομίζει ο υπουργός και πραγματικά με έκανε αρχικά να κρεμάσω σαγόνι από την σαστιμάρα και στην συνέχεια να τσαντιστώ και να στενοχωρηθώ τόσο που δεν βγαίνει από το μυαλό μου από χθες...

Εν ολίγης είπε : "μιλάμε για ένοπλους αστυνομικούς που έχουν απέναντι τους τον κάθε αναρχικό με την μολότοφ να τους βρίζει και να τους απειλεί... καταλαβαίνετε λοιπόν ότι άνθρωποι είναι και αυτοί και μπορεί να βγουν από τα όρια τους"

Πριν ξεκινήσω την επιχειρηματολογία μου να σημειώσω τα εξής :
1. Η οικογένεια μου απαρτίζεται ως επί το πλείστον από άντρες αστυνομικούς (σε όλες τις γενιές). Μερικοί από αυτούς είναι καλοί, λογικοί και συνετοί και αγαπούν το επάγγελμα τους και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς (αν και δεν με τιμάει καθόλου που το λέω) είναι από το χειρότερο είδος (όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα). Από αυτούς δηλαδή που νομίζουν ότι έχουν την εξουσία να κάνουν ότι θέλουν και το εκμεταλλεύονται ανά πάσα στιγμή κάνοντας τα νεύρα σου τσατάλια με μία και μόνο ατάκα!!!
2. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν ξέρω πως, στις παρέες μου υπήρχαν και άτομα με αναρχική ιδεολογία και άτομα που υποστηρίζουν την φασιστική παράταξη. Έχω ζήσει από κοντά και τις δύο πλευρές (σαν αμέτοχος θεατής πάντα) και έχω καταλάβει ότι το να βρίσκεσαι στα άκρα δεν βγάζει πουθενά. Το αντίθετο μάλιστα. Μπορεί λόγω φανατισμού να χάσει κανείς και το δίκιο που έχει, πράγμα που δεν βοηθάει καθόλου στον σκοπό του.
3. Δεν πιστεύω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και φυσικά απεχθάνομαι την βία γιατί έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια ότι ποτέ μα ποτέ δεν οδηγεί σε καλό αποτέλεσμα.

Ας πάω τώρα στις δηλώσεις του υπουργού. Πως είναι δυνατόν ένας υπουργός να κάνει τέτοιες δηλώσεις κατ' επανάληψη (καθώς πληροφορήθηκα ότι δεν είναι η πρώτη φορά) χωρίς να αναλογίζετε την ευθύνη που έχει και τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρουν. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι όσο καλές και να είναι οι προθέσεις του (ας το δούμε έτσι αρχικά) ότι μπορεί να παρερμηνευτούν και να έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα; Δυστυχώς όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια νοημοσύνη και αντίληψη. Στην περίπτωση μάλιστα της αστυνομίας η ευθύνη του είναι διπλή. Μιλάμε για ανθρώπους που μπορεί να παρερμηνεύσουν τα λόγια του και να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων τους απερίσκεπτα, χρεώνοντας ακόμα και τις ίδιες τους τις οικογένειες με τα αποτελέσματα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιο παιδί από την επαρχία - δεν παίρνω αυτό το παράδειγμα τυχαία ούτε με ρατσιστικές προθέσεις. Και εγώ από επαρχία είμαι και δυστυχώς τα παραδείγματα που έχω προέρχονται από εκεί και φυσικά τα παρακάτω δεν ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις - που έρχεται στην σχολή να γίνει αστυνομικός. Ως επί το πλείστον αυτά τα παιδία θεωρούνται Άντρες (με την φαλλοκρατική έννοια του όρου) από τις οικογένειες τους (όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ο Γιος για μία οικογένεια στην επαρχία) και μπαίνουν σε μία σχολή που καλλιεργεί το αίσθημα της ανωτερότητας και της εξουσίας. Οι περισσότεροι δυστυχώς καταπίνουν το χρυσό χαπάκι, δεν αντιμετωπίζουν κριτικά τα όσα διδάσκονται και θεωρούν ότι έχουν το αξίωμα να πιάσουν τον Πάπα από τα @!#$%%(*... Τι θα γίνει λοιπόν όταν αυτά τα παιδιά βγουν στον δρόμο να υπερασπιστούν την χώρα και ακυρωθούν τα μέχρι τότε πιστεύω τους από τους "εχθρούς"; Φυσικά θα θυμώσουν και θα εκδικηθούν. Αντί λοιπόν να θεωρούμε ότι "άνθρωποι είναι, λυγάνε και αυτοί" μήπως πρέπει να τα προστατέψουμε; Γιατί κύριε Πολύδωρα δεν θα είσαστε εκεί όταν μπλέξουν ή κάνουν κακό σε κάποιον να τα υπερασπιστείτε και ούτε θα την βγάλουν καθαρή όταν σηκώσουν αυτό το όπλο γιατί απλά νευριάσαν επειδή είναι ανθρώπινο!
Λυπάμαι που ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Έχω νέα παιδιά στην οικογένεια μου που δυστυχώς κάνοντας κακή χρήση αυτής της εξουσίας που τους δίνει το επάγγελμα τους έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και τέτοιου είδους δηλώσεις (που είμαι σίγουρη ότι ασπάζονται και οι εκπαιδευτές τους στις σχολές) δεν βοηθούν στο να γίνονται σκεπτόμενοι άνθρωποι αλλά θύματα της ίδιας τους της εξουσίας…

Δεν μπορεί κύριε Πολύδωρα ένας 26χρονος από επαρχία να μου λέει ότι «όσοι έχουν μαλλιά, ακούνε ροκ και πάνε στα Εξάρχεια είναι αλήτες και ναρκομανείς» και να τα έχει βγάλει από το μυαλό του καθώς δεν έχει ιδέα κατά που πέφτουν τα Εξάρχεια… και ούτε μπορεί κάποιος άλλος 24 χρονών αυτή την φορά να κοκορεύεται που έδειρε κάποιούς εν ώρα υπηρεσίας, γιατί αυτό τον κάνει πιο άντρα, ή να φωνάζει τους υπόλοιπους της παρέας που εκείνη την στιγμή είναι εν ώρα υπηρεσίας να σκάσουν με το περιπολικό έξω από το club που περιμένει με την παρέα του επειδή δεν τους βάζει σε τραπέζι ο μετρ, μόνο και μόνο για να τον απειλήσουν (λες και η αρμοδιότητα τους είναι να βρει ο φίλος τους τραπέζι) ότι θα του το κλείσουν το μαγαζί αν του κάνουν έλεγχο. Μιλάμε για νέα παιδιά κύριε Πολύδωρα που δυστυχώς δεν έχουν ακόμα την ωριμότητα να αντιμετωπίσουν τις δηλώσεις σας και ίσως δεν την αποκτήσουν και ποτέ!

(Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι συμπωματική… θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις. Ξαναλέω ότι δεν θεωρώ τους αστυνομικούς «μπάτσους» απλά ότι είναι θύματα της εξουσίας τους όπως έγραψα και παραπάνω…)

Λυπάμαι…

11 Comments:

Blogger YO!Reeka's είπε και λάλησε...

και ναι, κυρίες και κύριοι, η τρίλιαν παίρνει θέση! :Ρ

παρατηρήσεις
α. έχεις μπατσόσογο; και βγήκα μαζί σου;! κινδυνεύω τώρα ή όχι;!
β. επί της ουσίας έχεις δίκιο. κι επί τις ανουσίας επίσης

3:29 μ.μ.  
Blogger tzo είπε και λάλησε...

Πω πω! Σε έχει συνεπάρει! Έτσι γράφεις και στις εργασίες! Παναγιά μου θα πιάσω πάτο πάλι! Θα πάρω στα ΕΛΤΑ να χαθεί η δικιά σου για να βαθμολογήσει πρώτα τη δικιά μου! Και ναι φυσικά και έχεις δίκιο! Η άγνοια και η μη κριτική σκέψη είναι ο καλύτερος φίλος της "τρομοκρατίας"!

3:57 μ.μ.  
Blogger Santiago Nasar είπε και λάλησε...

Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο.
Έχω υποστεί, ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, εξονυχιστικό έλεγχο στο δρόμο από όργανα (μή σχολιάσω) της τάξης και οδηγηθεί στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων μόνο και μόνο επειδή είχα την εμφάνιση που αναφέρεις στο post. Κάποιοι από αυτούς ήταν ευγενέστατοι, κάποιοι άλλοι ήταν απαράδεκτοι.
Έχω επίσης λιώσει σε ροκάδικα των εξαρχείων στο παρελθόν, με φίλο μου αξιωματικό της αστυνομίας που τυχαίνει να είναι και από την επαρχία.
Απλά θεωρώ ότι λίγοι κομπλεξικοί οδηγοι λεωφορείου ή δικηγόροι ή αρχιτέκτονες δεν ενοχλούν κανένα (ή σχεδόν κανένα). Λίγοι κομπλεξικοί αστυνομικοί καταστρέφουν την εικόνα όλου του σώματος. Είναι αυτονόητο να υπάρχει η απορία "Γιατί να ασκεί εξουσία πάνω μου κάποιο κομπλεξικό τσογλάνι;"
Ελάχιστοι κομπλεξικοί πολιτικοί επίσης μπορεί να κάνουν τα πράγματα σε ένα ευαίσθητο θέμα ακόμα χειρότερα. Γενικά μιλάω...
ε;
φλυαρία πάλι...!

6:38 μ.μ.  
Blogger Santiago Nasar είπε και λάλησε...

Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο.
Έχω υποστεί, ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, εξονυχιστικό έλεγχο στο δρόμο από όργανα (μή σχολιάσω) της τάξης και οδηγηθεί στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων μόνο και μόνο επειδή είχα την εμφάνιση που αναφέρεις στο post. Κάποιοι από αυτούς ήταν ευγενέστατοι, κάποιοι άλλοι ήταν απαράδεκτοι.
Έχω επίσης λιώσει σε ροκάδικα των εξαρχείων στο παρελθόν, με φίλο μου αξιωματικό της αστυνομίας που τυχαίνει να είναι και από την επαρχία.
Απλά θεωρώ ότι λίγοι κομπλεξικοί οδηγοι λεωφορείου ή δικηγόροι ή αρχιτέκτονες δεν ενοχλούν κανένα (ή σχεδόν κανένα). Λίγοι κομπλεξικοί αστυνομικοί καταστρέφουν την εικόνα όλου του σώματος. Είναι αυτονόητο να υπάρχει η απορία "Γιατί να ασκεί εξουσία πάνω μου κάποιο κομπλεξικό τσογλάνι;"
Ελάχιστοι κομπλεξικοί πολιτικοί επίσης μπορεί να κάνουν τα πράγματα σε ένα ευαίσθητο θέμα ακόμα χειρότερα. Γενικά μιλάω...
ε;
φλυαρία πάλι...!

6:42 μ.μ.  
Blogger snikolas είπε και λάλησε...

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ηλίθιο από το να πιστεύει κανείς πως αν η εμφάνιση σου είναι μακρύ μαλλί κτλ. Είσαι σίγουρα κλέφτης, απατεώνας, ναρκομανής και όλα τα δεινά του κόσμου αυτού! Ξυπνάτε ρε, οι απατεώνες φοράνε armani στις μέρες μας.

Καλά τα είπες trilian, είμαι 100% μαζί σου.
Κινδυνεύω και εγώ όπως και ο gelial;

8:59 μ.μ.  
Blogger Crucilla είπε και λάλησε...

Δεν είναι καθόλου συμπτωματική η ομοιότητα με καταστάσεις τριλιαν. Συμμαθητές μου ( καλά παιδιά τα θυμόμουν) μπήκαν σε σχολές αστφυλάκων και πάθανε μετάλλαξη. Οδηγούν μεθυσμένοι, απέκτησαν ύφος και τα γνωστά επιχειρήματα. Ήθελα να 'ξερα, τα διδάσκονται όλα αυτά στη σχολή;;

10:31 μ.μ.  
Blogger Trilian είπε και λάλησε...

Gelial : Φυσικά και κινδυνεύεις αλλά περισσότερο γιατί είσαι τρομοκρατική φυσιογνωμία…

Allitnil : μμμ μάλλον δεν πάνε συγκριτικά οι βαθμοί…

Santiago : φλυαρία; Καθόλου… σαν το σπίτι σας! (x2)

Snikola : θα έπρεπε να ξέρεις ότι κινδυνεύεις από την στιγμή που αποφάσισες να κάνεις παρέα με αμφιλεγόμενες προσωπικότητες και υπόκοσμο όπως ο Gelial! ; )

Deadend mind : …λίγα λέω ε; είπα να μην το παρακάνω για πρώτη φορά γι΄ αυτό!

Crusilla : … εγώ είμαι σίγουρη ότι τα διδάσκονται στην σχολή (αλήθεια λέω!)

Νοτος : από ζήλο άλλο τίποτα… από μυαλό δεν ξέρω!!!

1:39 μ.μ.  
Blogger polikarpos είπε και λάλησε...

epi tis ousias exeis dikio.

kai epi tis sinousias.
:P

egw mia aporia exw: oi syggeneis sou pou einai astynomikoi, ti gnwmi exoun gia ton polydwra? den provokarw, eimai periergos na dw pws ton vlepei enas astynomikos re paidi mou...

2:10 μ.μ.  
Blogger unpaiktable είπε και λάλησε...

(sorry gia ta greeklish alla grafw apo th douleia)

Eimai makria kai de to zw olo auto pou ginetai sthn Ellada. Einai mia katastash pou dyskola antrepetai, pisteuw. Tetoia skhnika de tha stamathsoun na yparxoun dystyxws. O Ellhnas tha ekmetaleuetai panta thn eksousia tou gia na epivaletai stous gyrw. Agnoia kai mh kritikh skepsh, kala ta eipe h allitnil. An h autokritikh htan ios, h Ellada tha htan apolyta ygihs. H xwra tou komplex, tou entypwsiasmou kai ths vitrinas!

Kai ligo xioumor:
Thymamai sto AMAN pou o ekpaideuths Servetas diorthwne ton Kalyvatsh pou elege "Pese re pousth" kai tou lege "Re? RE?! Pese pousth!"

8:53 μ.μ.  
Blogger Trilian είπε και λάλησε...

polikarpe : να σου πω την αλήθεια ο μπαμπάς μου εκείνη την στιγμή μουτζωνε την τηλεόραση αλλά δεν αποτελεί δείγμα καθώς παραιτήθηκε απο το σώμα πολύ νωρίς (νομίζω ηταν και η μοναδική παραίτηση ever στα χρονικά της αστυνομίας) όσο για τους υπολοιπους δεν ξέρω να σου πω τωρα που θα είναι γιορτες και θα μαζευτούμε θα ρωτήσω...

Unpaiktable : όπως τα λες... μεγάλο κομπλέξ!

11:37 π.μ.  
Blogger Heliotypon είπε και λάλησε...

'Εχω την υποψία ότι ο, κατά τ' άλλα συμπαθής (και με παιδεία), Πολύδωρας έχει ξεκινήσει μιά τακτική "χαϊδέματος" των αστυνομικών, ίσως με την ελπίδα να τους προσεγγίσει, καταλαβαίνοντας κι ο ίδιος πόσο "δύσκολα" παιδιά είναι. Βρίσκω λάθος την ταχτική αυτή. Το βάρος έπρεπε να πέσει στις σχολές που βγάζουν τέτοια μπουμπούκια και που δεν είναι τυχαίο ότι βγαίνουν έτσι. Απομεινάρια της φασιστικής νοοτροπίας και κλίματος που επικρατούσε στις σχολές κατά τα "δύσκολα χρόνια" της κομμουνιστοφοβίας και που χρειάζεται πολλές γενιές και πολύ προσπάθεια για να εξαλειφθεί. Και φυσικά, βελτίωση των αποδοχών (ώστε να έχουν κίνητρο να πάνε και άξιοι) αυστηρή επιλογή και με διαφορετικά (από τα ψηφοθηρικά) κριτήρια!

Ευτυχισμένο και με υγεία το 2007.

8:19 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home