Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2006

Θυμάσαι;

Σήμερα έλαβα ένα e-mail που έλεγε τα εξής:

Η επιλογή έγινε βάσει προτίμησης και... ηλικίας. Οι άνω των τριάντα τις θυμούνται σίγουρα, οι έχοντες λίγα χρόνια να φτάσουν τα πρώτα... άντα μεγάλωσαν με αυτές, ενώ οι μικρότεροι τις γνωρίζουν μόνο από τις διηγήσεις των προηγούμενων, σχηματίζοντας στο μυαλό τους μια εικόνα για την -τότε- τηλεόραση αρκετά αθώα και άνευ ανταγωνισμού. Κι όμως έτσι ήταν.

ΣΛΕΤΖ ΧΑΜΜΕΡ (1986-1988): Από τις πρώτες ξένες σειρές της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Στα αμερικάνικα μέσα παιζόταν για δύο συναπτά έτη και περίπου 3 χρόνια αργότερα έφτασε και στους ελληνικούς δέκτες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σάτιρα του «macho» ήρωα που έφτιαξε ο Κλιντ Ιστγουντ μέσω των ταινιών με τον Επιθεωρητή Κάλαχαν. Πρωταγωνιστής ήταν ο Ντέιβιντ Ρας, ο οποίος ενσάρκωνε τον αστυνομικό του τίτλου. Κάθε αυτοτελές επεισόδιο ήταν και μια ιστορία που εξελισσόταν στη Νέα Υόρκη, με τους σεναριογράφους να επικεντρώνονται στις γκάφες του Σλέτζ Χάμμερ, αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση που είχε με το... όπλο του. Στη σκιά του ήρωα βρισκόταν η συνεργάτης του Ντορί Ντορό, αλλά και ο Αρχηγός Τρανκ, ο οποίος με τις φωνές προσπαθούσε να συνετίσει τον Χάμερ. Χαρακτηριστική ατάκα της σειράς: «Εχε μου εμπιστοσύνη. Ξέρω τι κάνω».

THUNDERCATS (1985-1987): Από τις πρώτες σειρές κινουμένων σχεδίων που δεν ήταν και τόσο... παιδικές. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η κρατική τηλεόραση αγόρασε τα δικαιώματα προβολής, έβαλε την σειρά στη βραδινή ζώνη, αφού το περιεχόμενό της δεν ήταν το πλέον κατάλληλο για τις μικρές ηλικίες. Οι Σναρφ, Μαμ Ρα, Λάιον Ο, Τσιτάρα, Πάνθρο και πολύ άλλοι αντιπροσώπευσαν ένα πλήθος από ανθρωπόμορφες... γάτες που πολεμούσαν τους διάφορους εχθρούς... στην Τρίτη γη. Μέχρι και σήμερα, αποτελεί ίσως την καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε από την ελληνική τηλεόραση... μετά από τα Στρουμφάκια. Χαρακτηριστικοί έχουν μείνει οι τίτλοι της σειράς με το περίφημο σπαθί των Θάντερ... Θάντερ... Θάντερκατς!!

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ (1987-1990): Πρόκειται για μια σύγχρονη μεταφορά του κλασικού παραμυθιού του 18ου αιώνα. Ηρωας ο Βίνσετ, ένας άνθρωπος-λιοντάρι, τον οποίο ενσάρκωνε ο ηθοποιός Ρον Πέρλμαν. Ο ήρωας της σειράς ήταν ένας διαφορετικός διώκτης του εγκλήματος, έχοντας στο πλευρό του την Κάθριν Τσάντλερ, την οποία έπαιξε με επιτυχία για δύο σεζόν η ηθοποιός Λίντα Χάμιλτον, γνωστή από τον «Εξολοθρευτή». Η αγωνία των τηλεθεατών επικεντρωνόταν κυρίως στο αν θα πάρει «σάρκα και οστά» ο έρωτας του Βίνσετ και της Κάθριν και όχι τόσο στην εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας. Η σειρά ολοκληρώθηκε στην αμερικάνικη τηλεόραση το 1990 έχοντας κερδίσει αρκετά βραβεία και διακρίσεις. Με δεδομένο το μονοπώλιο της κρατικής τηλεόρασης, η σειρά «έσκισε» στην Ελλαδα αποκτώντας πιστούς τηλεθεατές.

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ (1982-1986): Είναι η πρώτη σειρά που είχε κεντρικό «πρόσωπο» ένα... αυτοκίνητο με φωνή! Παράλληλα, ανέδειξε τον Ντέιβιντ Χάσελχοφ, ο οποίος στη συνέχεια άφησε το τιμόνι και έπιασε το... σωσίβιο για τη γνωστή σειρά «Baywatch». Ο γνωστός σε όλους «Kit» ήταν ένα υπερσύγχρονο αυτοκίνητο (μάρκας Πόντιακ), το οποίο με τη βοήθεια του Μάικλ Νάιτ πολεμούσε το έγκλημα και κάθε μορφή του. Η σειρά απέκτησε φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, ενώ έγινε ιδιαίτερη μόδα το... περίφημο ρολόι του Νάιτ. Για τους λάτρεις της ελληνικής βιντεοκασέτας, υπάρχει και η... καλτ απάντηση στον «Kit» από τον Κώστα Βουτσά με τον... «Ιππότη της Λακούβας» και τον «Ψιτ»!

ΑΥΤΟΣ, ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ (1985-1989): Ένα πρώην μοντέλο και ένας -όχι και τόσο επιτυχημένος- ντέτεκτιβ συναντιούνται τυχαία και αποφασίζουν να ανοίξουν από κοινού ένα γραφείο ιδιωτικών υποθέσεων. Αν και η σειρά βασιζόταν σε αστυνομικές ιστορίες, αυτό που την έκανε ξεχωριστή ήταν το χιουμοριστικό στοιχείο της και οι αλήστου μνήμης κόντρες ανάμεσα στον Ντέιβιντ Αντισον και την Μάντλιν Χέις. Κατά κόσμον, Μπρους Ουίλις και Σίμπιλ Σέπερντ. Η σειρά κράτησε τέσσερα χρόνια, έκανε διάσημο τον Μπρους Ουίλις, ενώ στην Ελλάδα ο... Μανούσος Μανουσάκης θέλησε να την μιμηθεί με το «Ταύρο και Τοξότη», στο οποίο έπαιζαν οι Γιάννης Βούρος και Πέγκυ Σταθακοπούλου. Η σύγκριση δική σας...

ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ (1987-1997): Εχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε που «έπεσαν» οι τίτλοι τέλους της σειράς, ωστόσο προβάλλεται ακόμα από την ελληνική τηλεόραση και συγκεκριμένα από το TV Μακεδονία. Όταν πρωτοξεκίνησε στους ελληνικούς δέκτες, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση γιατί το χιούμορ που χρησιμοποιούσαν οι συντελεστές ήταν ιδιαίτερα «αιχμηρό» με πολλά σεξουαλικά υπονοούμενα. Η οικογένεια των Μπάντις και οι κόντρες της με την Μάρσι και τον Στιβ ήταν αυτό που ξεχώριζε σε κάθε επεισόδιο, με την φιγούρα του «πάτερ φαμίλια» Αλ Μπάντι να μένει χαραγμένη στη μνήμη των τηλεθεατών. Μισούσε την γυναίκα του, την δουλειά του, τα παιδιά του, τον τρόπο ζωής του. Ονειρευόταν την μέρα που θα εγκατέλειπε το παπουτσάδικο, θα έπαιρνε ένα καφάσι μπύρες, μία πίτσα, μία πανύψηλη ξανθιά και θα παρακολουθούσε από την τηλεόραση τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας. Η Πέγκυ, η Κέλλυ και ο Μπαντ συμπλήρωναν το καστ, ενώ δεν ήταν λίγοι οι γνωστοί γκεστ-σταρς που πέρασαν σε διάφορα επεισόδια.

ΑΛΦ, Ο ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ (1986-1990): Πως θα σας φαινόταν να συγκατοικούσατε με έναν... εξωγήινο που λατρεύει τις ωραίες γυναίκες, τις γάτες, τις μπύρες και το αιχμηρό χιούμορ; Οι δημιουργοί της κωμικής σειράς «Αλφ, ο εξωγήινος» «προσγείωσαν» τον ήρωα στο γκαράζ της οικογένειας Τάνερ, θέλοντας να δώσουν μια διαφορετική διάσταση στην κινηματογραφική επιτυχία του «ΕΤ». Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά που έκανε ιδιαίτερη επιτυχία όπου κι αν προβλήθηκε και φυσικά στην Ελλάδα. Τέσσερα χρόνια ο Αλφ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής διάφορων αστείων γεγονότων, ενώ οι κούκλες με την φιγούρα του έκαναν θραύση. Είχε 12 υποψηφιότητες για βραβεία, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα. Κέρδισε, όμως, μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας.

ΜΠΙΛ ΚΟΣΜΠΙ (1984-1992): Περίπου 20 χρόνια μετά την επιτυχία στο «I, Spy» (την πρώτη σειρά της αμερικάνικης τηλεόρασης με μαύρο πρωταγωνιστή) ο Μπιλ Κόσμπι μπήκε ξανά στα σπίτια μας μέσω της κωμικής σειράς «The Cosby Show» που προβλήθηκε για οκτώ χρόνια με απόλυτη επιτυχία. Ουσιαστικά, αποτελούσε το ριμέικ του «The Bill Cosby Show» της δεκαετίας '60, με τον ίδιο φυσικά πρωταγωνιστή. Η σειρά βασιζόταν στις διάφορες ιστορίες μιας αφροαμερικάνικης οικογένειας, προεξέχοντος του δόκτωρ Κλιφ Χάξταμπλ που τον ενσάρκωνε ο Κόσμπι, ο οποίος ήταν και στο τιμ των σεναριογράφων. Το «The Cosby Show» ολοκληρώθηκε το 1992, ενώ ο 69χρονος ηθοποιός φρόντισε για την... υστεροφημία του με τις διάφορες περιπέτειες που είχε με την δικαιοσύνη. Αυτή την εποχή πρωταγωνιστεί σε διάφορα σόου στην Αμερική, ενώ φαίνεται να επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε, δηλαδή στην «stund up comedy», χωρίς πάντως ιδιαίτερη επιτυχία.

ΜΑΚΓΚΑΙΒΕΡ (1985-1992): Μπορείς να φτιάξεις μια βόμβα έχοντας ένα σπιρτόκουτο, έναν σουγιά και μια τσίχλα; Ο ήρωας της σειράς μας μπορούσε. Ο Ανγκους ΜακΓκάιβερ ήταν ένας μυστικός πράκτορας με μοναδικά του "όπλα" το σακίδιο και την εξυπνάδα του. Ο ΜακΓκάιβερ μπορούσε να βρει μία λύση για κάθε πρόβλημα με τον πλέον ευφάνταστο τρόπο, με αποτέλεσμα η ομότιτλη σειρά να σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης στα επτά χρόνια προβολής της. Η κρατική τηλεόραση την έφερε στην Ελλάδα λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του '80, δημιουργώντας ιδιαίτερη μόδα. Η σειρά απέκτησε φανατικούς θαυμαστές, ενώ το ασθενές φύλο δημιούργησε φαν κλαμπ του πρωταγωνιστή. Ο 56χρονος σήμερα, Ρίτσαρντ Ντιν Αντερσον, έγινε διάσημος από τον ρόλο του ΜακΓκάιβερ, ωστόσο δεν είχε ανάλογη επιτυχία όταν έπεσαν οι "τίτλοι τέλους". Απασχόλησε τον Τύπο με τους γάμους του και την ενασχόλησή του με τη μουσική, χωρίς να καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τον ρόλο του πράκτορα, τον οποίο κουβαλάει ακόμα και σήμερα.

ΜΑΤΛΟΚ (1986-1995): Από τους πλέον διάσημους δικηγόρους ανά τον κόσμο. Οχι δεν αναφερόμαστε στον Αλέξη Κούγια, αλλά στον Μπεν Μάτλοκ, κατά κόσμο Αντι Γρίφιθ. Για εννέα χρόνια η σειρά "Μάτλοκ" κατάφερε να δημιουργήσει την μόδα... των δικαστηρίων με τον ομώνυμο δικηγόρο να μπαίνει στο ρεκόρ Γκίνες με τις περισσότερες κερδισμένες υποθέσεις. Το ενδιαφέρον της σειράς, που προβλήθηκε από κρατικά και ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα, δεν επικεντρωνόταν στο αν θα κερδίσει την υπόθεση, αλλά στον τρόπο που θα φτάσει στη λύση του αινίγματος και θα στείλει τον ένοχο πίσω από τα σίδερα. Χαρακτηριστική η μουσική από τους τίτλους της σειράς, όπως χαρακτηριστική και η λατρεία του Μάτλοκ για τα χοτ ντογκ! Ο 80χρονος σήμερα ηθοποιός που ενσάρκωνε τον ήρωα της σειράς πρωτοέγινε διάσημος στην Αμερική από μία κοινωνική σειρά την δεκαετία του '50, ενώ αυτή τη περίοδο γυρίζει την ταινία "Η υπηρέτρια", όπου κρατάει έναν μικρό ρόλο.

Δεν ξεχνάμε κι αυτές:

Ομάδα δράσης 21

Αγγελοι του Τσάρλι

Ποιος είναι το αφεντικό;

Δυναστεία

Fame (στον πυρετό της δόξας

Οι σκληροί του Μαϊάμι

Ντιουκς (Dukes of Hazard)

Το πλοίο της αγάπης (Loveboat)



Ομάδα Α



Πριν χτυπήσει το κουδούνι (Saved by the Bell)

Το Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου

Φοβερό πισωγύρισμα;

9 Comments:

Blogger YO!Reeka's είπε και λάλησε...

ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ
ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ!!!!!!
ααααα
ενταξει ψύχραιμα τώρα
Που σκατά θυμήθηκες ότι το Θάντερκατς το είχαν βάλει στην αρχή βράδι;!!!! έφαγα τη φλασαρα της αρκούδας!!!! όπως επίσης και με το Ποιος είναι το αφεντικό (όπου την κόρη έπαιζε η μετέπειτα Witch Alicia Milano) και το Saved by the bell (όπου έπαιζε η μετέπειτα witch, Shaanon Doherty).
Σχόλια τώρα
τα θάντερκατς ήταν γαμάτα, αλλά πολύ καλά καρτούν ήταν και το Οδύσσεια 31, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος, η Κάνι-Κάντι, ο Σπορτ Μπίλυ, ο Νιλς Χόλγκερσον, εκείνα τα κινέζικα παραμύθια και all tame favorite
Η Φρουτοπία
γαμάτο ποστ, σε παραπέμπω στα δικά μου:
apotografeio.blogspot.com/2006/01/1.html

9:33 μ.μ.  
Blogger Trilian είπε και λάλησε...

Gelial : Εγώ δεν σε πιστεύω... έψαχνα κάποιον απεγνωσμένα που να θυμάται τον Φώντα Λαδοπρακόπουλο και την Ροζαλία! Δεν ξέρω γιατί αλλά όλοι τον έχουν διαγράψει από την μνήμη τους... "Αυτά και άλλα πολλά από τον Φώντα Λαδοπρακόπουλο...!" θυμάσαι; Κάποια περίοδο έκανε και ένα τηλεπαιχνίδι για παιδιά με ερωτήσεις κάτι σαν λιλιπούτειο "ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος"! Αχ τι καλά! Όσο για την Φρουτοπία δηλώνω τρελός fan του Τριβιζά και την έχω και σε κόμικ! Λες να υπάρχει τελικά μηχάνημα που να τρώει τους μανάβηδες και να φτύνει βίδες; :)

10:57 π.μ.  
Blogger sorry_girl είπε και λάλησε...

correction:στο saved by the bell δεν έπαιζε η Doherty αλλά η Tiffany-Amber Thiesen!χαχα!την πάτησατε!

1:19 μ.μ.  
Blogger YO!Reeka's είπε και λάλησε...

ασταδιάλα, υπάρχει σε κόμικ η φρουτοπία;
τέλειο, θυμάμαι έτρωγα μεγάλο σκάλωμα που τελείωνε πάντα στο καλύτερο σημείο...

οπς η σόρι έχει δίκιο

1:36 μ.μ.  
Blogger sorry_girl είπε και λάλησε...

Υπάρχει σε κόμικ!!Και ήτανε απίστευτο!
δίκιο βουνό!χουχου!

1:42 μ.μ.  
Blogger Trilian είπε και λάλησε...

Νομίζω θα ετοιμάσω εκτενές post με θέμα την Φρουτοπία! Χιχι!

1:51 μ.μ.  
Blogger Μαρκησία του Ο. είπε και λάλησε...

Ξέχασες το Degrassi Junior High

;-))

3:14 μ.μ.  
Blogger Trilian είπε και λάλησε...

Μαρκησία του Ο. : ωχ ναι γμτ!

3:45 μ.μ.  
Blogger Trilian είπε και λάλησε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

3:45 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home